Пловдивската адвокатура с официална реакция срещу изказванията на Гешев

Кандидатът за поста нов главен прокурор Иван Гешев

„Принципът за разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества, върху който се изгражда съвременната правова държава и който е залегнал в българската конституция, а не е виждане на „десните екстремисти“. Това гласи позиция на Адвокатския съвет в Пловдив, изпратена до Висшия съдебен съвет (ВСС) и Висшия адвокатски съвет по повод даденото на 23 юли интервю пред БНТ от страна на единствения кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев.

Според пловдивската адвокатура кандидатът Гешев е направил редица изказвания, които са недопустими за някой, който се бори за поста на главен прокурор. Те обръщат внимание на изказването спрямо адвокат Ина Лулчева, за която Гешев напомня, че е адвокат на Евелин Банев – Брендо, а нейната работа е „да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината, а работата на прокурора е да арестува.

От Адвокатския съвет в Пловдив подкрепят позициите на други техни колегии срещу изказванията на Гешев и апелират Висшия адвокатски съвет да излезе със становище затова дали личността на единствения кандидат за главен прокурор отговаря на приетите критерии за качествата, с които трябва да разполага бъдещият главен обвинител.

Пловдивските адвокати подчертават и несъвместимостта между принципите на правовата държава и презумпцията за невинност с действия от страна на прокуратурата, свързани с предварителното изнасяне на доказателства с цел да се внуши виновността на обвиняем. През миналата седмица от специализираната прокуратура изнесоха част от доказателствата по делото за хакерската атака срещу НАП, по което са обвинени собственика и двама служеители на фирма „Тад груп“.

Ден след интервюто на Гешев за БНТ редица авторитетни адвокати изпратиха отоврено писмо до ВСС с искане за оценка на тезите на Гешев и съвместимостта им с изпълняваната от него длъжност. Тогава те заявиха, че отричането на разделението на властите е противоконституционно.

Срещу кандидатурата на Гешев бяха проведени два протеста в София, единият от които събра няколко хиляди души, както и един в Пловдив.