Медицински сестри в цялата страна подновиха протестите

Медицински сестри пред болница "Токуда" протестират за достоен труд и срещу уволнението на колегата си Мая Илиева

Медицински специалисти от цялата страна протестират в подкрепа на дисциплинарно уволнената от болница „Токуда” медицинска сестра Мая Илиева. Тя беше един от организаторите на демонстрациите с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд като председател на синдикалната организация на КНСБ в лечебното заведение.

Под мотото „Не на страха“ медицински сестри от цялата страна застанаха пред столичната болница, от която бе уволнена Мая Илиева „за несправяне с професионалните ѝ задължения“, съобщава БНР. Медиците преминаха пред сградата на министерството на здравеопазването и на КНСБ с плакати: „Да спасим здравеопазването“, „КНСБ = нищо“ и оповестиха, че на 10 септември организират национален протест пред Народното събрание.

Междувременно КТ „Подкрепа“ призова работодателя на Мая Илиева да оттегли заповедта си за дисциплинарно уволнение, ако все още има тази възможност, или да ѝ предложи нов трудов договор без изпитателен срок.

В становище на синдиката по случая се подчертава, че това би показало желание за подобряване на социалния диалог в компанията и откритост към обществото. Според КТ „Подкрепа“ „подобна стъпка би опровергала съмненията за отмъщение към един служител, който се бори за правата на специалистите по здравни грижи“.

Медицинската сестра Юлия Божкова, която е работила заедно с Мая Илиева в “Токуда“ разказа пред БНР, че също е била обект на натиск от страна на болницата и е напуснала сама: “По повод протестите аз също бях репресирана, бях затваряна в кабинетите от ръководството. Визирам началник-отделение, старша сестра, двете главни сестри…Беше ми обяснено, че нямам право на протест, че инвеститорите на тази болница не са съгласни с нашите действия, да се разгранича от Мая“.

Протести в подкрепа на Мая Илиева и за по-добри условия на труд са обявени и в Пловдив, Варна и Момчилград.