Четвърти ден блокада на пътя Сливен - Ямбол и бедствено положение в Свищов

Четвърти ден продължава блокадата на главния път Сливен-Ямбол в района на село Крушаре. Протестът е срещу изискването да бъдат умъртвени домашните прасета заради африканската чума по свинете.

Около 30 души протестират на моста на село Крушаре. Те не допускат преминаващите автомобили, а стопаните от селото стигат до градините си по черните пътища.

Пред БНР организаторът на протеста Валентина Василева съобщи, че блокадата на пътя остава, защото "за хората няма яснота по това какво ще се случва оттук нататък".

"Дадени са едни обещания, които са единствено и само устни. Няма нищо реално, на хартия. Освен това е очевидно, че няма принцип на равнопоставеност - ако се стигне до евтаназиране на животните, не може големите ферми да бъдат компенсирани по пазарна цена, а това да не се случи на малките”, коментира Василева.

Протестиращите не оспорват наличието на чума по свинете, но изтъкват, че в Сливен няма констатирано огнище на заразата.

Сега на мястото има около десет протестиращи.

Обходният път е през селата Камен, Жельо войвода и Кабиле. Пътуващите по АМ “Тракия“ от Бургас могат да преминат през село Зимница и “Петолъчката“, а тези които идват от София през Нова Загора.