Франция предлага универсално данъчно облагане за технологичните гиганти

Френският президент Еманюел Макрон

Франция ще изпълни намерението си да облага с данъци приходите на големите технологични компании. Това заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер и призова САЩ да не намесват търговските мита в дебата за справедливо облагане на цифровите услуги.

"Искаме отсега до края на август - срещата на Г-7 в Биариц - да стигнем до споразумение за универсално данъчно облагане на цифровите дейности", каза Льо Мер. Той подчерта също, че френският данък няма да бъде налаган само на американските компании, а ще засегне също и китайски и европейски фирми в сферата на цифровите услуги. Финансовият министър повтори и думите на президента Еманюел Макрон, че националния цифров данък ще бъде отменен, ако бъде постигнато споразумение за универсален налог на равнище Организация за икономическо сътрудничество и развитие.

В петък американският държавен глава Доналд Тръмп обвини френския си колега Макрон в „глупост“ заради наложените данъци на интернет гигантите. Той обеща, че няма да остави нещата без последствие и намекна, че може да въведе данъци върху френските вина. В събота двамата лидери проведоха телефонен разговор, в който френският президент се е опитал да обясни позицията си пред Тръмп, както и необходимостта за голямо международно споразумение по темата.

Преди две седмици френският Сенат одобри 3-процентов налог върху приходите от цифрови услуги, реализирани на територията на Франция. Той ще засегне компании с над 25 милиона евро оборот във Франция и 750 милиона в световен мащаб.

Междувременно други европейски страни като Австрия, Великобритания, Испания и Италия също обявиха планове за въвеждане на подобни данъци.