"Поредният послушник". Защо са протестите срещу номинирането на Гешев за главен прокурор

Протестът блокира движението по ул. "Екзарх Йосиф" в София

“Ако това се случи, ставаме тоталитарна държава”. Ростислав Бакалов казва това, докато протестира пред сградата на Висшия съдебен съвет срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. В бебешката количка пред него е детето му, а около тях има още няколкостотин души.

Протестът, организиран от „Демократична България“, започна в 9 часа сутринта, но въпреки ранния час няколко минути по-късно тротоарите пред сградата не успяха да съберат всички присъстващи. Затова движението по улицата остана блокирано за автомобили и трамваи.

“Приключи ли съдебната власт, вече нямаме нищо. На всички е ясно, че Гешев е дясната ръка на Пеевски и на Бойко”, казва Ростислав.

Докато разговаряме, скандиранията на хората наоколо се усилват. Провокирани са от контрапротестиращи, дошли на същото място, за да покажат подкрепата си за Гешев. Носят плакати с надпис “Оставка на Лозан Панов - слугата на олигархията” и “Слугите на Прокопиев не искат Гешев за главен прокурор”. До сериозни сблъсъци не се стигна, а по-късно контрапротестиращите си тръгнаха под съпровода на скандирания “довиждане” и “платените - вън”.

Докато пред Висшия съдебен съвет протестиращите скандираха, на поредното заседание вътре, посветено на обсъждането на поста главен прокурор, не беше номиниран никой друг. Така Иван Гешев за момента остава единствен кандидат. Последната възможност за издигане на кандидатури е 29 юли.

“Това е поредната капка”, коментира Христо Иванов от “Демократична България”, който обяви, че ще внесе иск до ВСС за започване на дисциплинарно производство срещу Гешев.

Димитър Атанасов е дошъл съм на протеста. Носи няколко листа с различни послания. Според Атанасов номинацията на Гешев “има за цел да сложи поредния послушник на един висш държавен пост”. Твърди, че това е еквивалент на номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. На един от листата, с които е дошъл, пише: “Аз съм крайно десен екстремист”.

“Наскоро Господин Гешев съвсем скоро нарече хората, които са привърженици на разделението на властите, десни екстремисти. Ето, аз съм десен екстремист, признавам си съвсем чистосърдечно. Гражданското търпение е наистина на финала си”.

Контрапротестиращите носеха плакати с лика на Иво Прокопиев

“Това е същият фрапиращ случай като този, когато Пеевски беше избран за шеф на ДАНС”, коментира Светла - една от протестиращите. “Това е най-лекото, което мога да кажа, за да не звучи екстремистки. Да си главен прокурор най-малкото означава да познаваш основния закон на държавата и да се изказваш професионално". Тя припомня някои от делата, с които беше свързан Гешев като заместник-главен прокурор - Иванчева и КТБ.

Your browser doesn’t support HTML5

“Ако това се случи, ставаме тоталитарна държава”