Иран задържа два британски танкера

Задържаният британски танкер "Стена Имперо"

Два британски танкера са били задържани от иранската Революционна гвардия, съобщиха властите в Лондон, цитирани от Ройтерс.

„Тези задържания са недопустими. От изключителна важност е свободата на плаване да бъде запазена и всички кораби да бъдат свободни да преминават безопасно през региона“, заяви външният министър на Обединеното кралство Джереми Хънт. Той добави, че ако ситуацията не бъде разрешена бързо ще се стигне до сериозни последствия, но уточни, че към момента не са разглежда опция, свързана с военни действия.

В петък в района на Ормузкия проток е бил задържан танкерът „Стена Имперо”, който плава под британски флаг.

По-късно от иранската агенция Фарс, цитирана от Ройтерс, съобщиха, че „Стена Имперо“ е бил задържан заради инцидент с ирански риболовен кораб. По данни на агенцията в момента британският плавателен съд се намира в иранското пристанище Бандар Абас, а всички 23 членове на екипажа му ще останат на борда, докато разследването тече.

От компанията собственик на танкера отричат обвиненията и заявяват, че моряците са спазвали всички навигационни регулации и международни норми.

По-малко от час след задържането на „Стена Имперо“, танкерът „Месдар“, собственост на британска компания, също се е отклонил от курса си и е поел към ирански териториални води, като е изгубена връзка с него. Няколко часа по-късно той се е завърнал към първоначалния си курс, а от екипажа съобщават, че на кораба за кратко се е качила въоръжена иранска охрана. Иранската информационна агенция Тасним предаде, че войниците са позволили на „Месдар“ да продължи пътуването си като само са отправили предупреждение на екипажа относно безопасността и екологията.

Напрежението с двата британски кораба идва две седмици, след като в Гибралтар властите от Обединеното кралство задържаха ирански танкер по подозрения, че е превозвал петрол за Сирия. От Техеран реагираха остро на това действие от страна на Лондон като заявиха, че ситуацията няма да остане без последствия. Малко след задържането в Гибралтар, три ирански кораба се опитаха да блокират преминаването на британски танкер през Ормузкия проток и да го насочат към ирански териториални води, но са се оттеглиха след предупреждение от военен кораб на Обединеното кралство