Борисов: Извършителят на хакерската атака ще си понесе отговорността

Премиерът Бойко Борисов по време на националното военноморско учение "Бриз 2019"

Провелият хакерската атака ще понесе отговорността за нея. Това заяви в петък във Варна министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от Дневник.

"То е като при пожарникарите. Те няма как да знаят, че някой ще подпали нещо. Като стане - отиват и гасят", каза премиерът във връзка с действията на властите по случая, след което посети огнеборци във варненския квартал „Аспарухово“.

Борисов призова Кристиян Бойков,който първоначално беше задържания, но освободен в четвъртък, да помогне на полицаите като осигури достъп до сървърите на фирмата, в която работи, както и на компютрите си, тъй като данните на тях били сериозно криптирани.

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е възложил на държавното дружество „Информационно обслужване“ да извърши пълна проверка на системите на НАП с цел да бъде предотвратен евентуален нов пробив. Той каза, че директорът на агенцията по приходите Галя Димитрова не се е появявала в публичното пространство след хакерската атака, тъй като е в платен годишен отпуск.

„Едва ли си изкарва добре“, коментира министъра.

Според Горанов разпространените файлове не са работни, действащи файлове на НАП и направи сравнение с хард дисковете на персоналните компютри, от които може да бъде взета информация за действия за „последните 10-15 години“. Финансовият министър направи и сравнение на настоящата ситуация със срива на банковата система през 90-те години.

"Няма оправдание за пробива в базата данни на Приходната администрация. Според мен по-голям обхват на българското население беше засегнато от кризата през 90-те години, от които се срина банковата система и доларът достигна 3000 лв.“, коментира Горанов.