ГЕРБ, ДПС и ВМРО одобриха сделката за F-16

Сделката за F-16 беше одобрена с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО

Народните представители одобриха сделката за покупка на изтребители F-16. След близо 3 часа дебати „за“ гласуваха 124 народни представители от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, 83 бяха против, а трима се въздържаха.

По време на обсъжданията срещу ретифицирането на сделката се обявиха от НФСБ и Атака, които участват в коалиционното управление.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изрази подкрепа към министрите, отговорни за преговорите по сделката, но се изказа против цената на самолетите и заяви, че решението се взима под диктат на американските власти.

„Ние сме против сервилното и слугинажно поведение на българския парламент и българското правителство, които определиха условията на конкурса и след това под натиск от Вашингтон бяха принудени да ги променят и да унизят България“, каза Симеонов.

Зам.-председателят на Атака Десислав Чуколов също се обяви категорично против сделката. Според него за цената на изтребителите в последните дни са се изказали абсолютни лъжи, а България ще трябва да плати над 3 млрд. лева.

От БСП и „Воля“ също бяха против сделката. Веселин Марешки я определи като „най-грабителската в историята на страната“.

От ГЕРБ и ДПС защитиха решението за закупуването на F-16. Според тях по този начин се решава бъдещето на българската армия и нейната модернизация и се препотвърждава геополитическа ориентация на страната.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви от парламентарната трибуна, че от партията му винаги последователно са защитавали принципите си за националната сигурност. Той каза още, че когато става въпрос за държавния суверенитет, националната сигурност и стабилността в региона политическите пристрастия нямат значение.

Според Джема Грозданова от ГЕРБ последните 30 години са белязали период на намаляване на боеспособността на българската армия. По нейни думи днешното решение е първа стъпка към модерна и силна армия, а българските пилоти ще получат самолет, с който ще се повишат оперативните способности на военновъздушните сили.

Офертите на САЩ по договорите за доставка на военна техника са валидни до 5 септември. До тогава България трябва да преведе 1.256 млрд. долара. Първите два самолета трябва да бъдат получени в средата на 2023 г., още 4 до края на същата година, а последните два – в първото тримесечие на 2024 г.