Цацаров поиска отнемане на българското гражданство на още двама мними инвеститори

Главният прокурар Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнето българското гражданство на египтянин и пакистанец, съобщи БНР. Причината е, че не са изпълнили задълженията си за инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство.

Става дума за родения в Кайро Магди Мохеб Камил Кассабгуи и пакистанеца Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани. Сигналът до главния прокурор е подаден от ДАНС. Ръководителят на държавното обвинение е изпратил писма до правосъдния министър, с които настоява да се отнемат българските гражданства на чужденците.

Това са поредните случаи на придобито гражданство на основание обещание за инвестиции, за които става ясно, че не са направени.

В края на юни Сотир Цацалов поиска отнемане на българското гражданство на трима руснаци и един казахстанец. Два от случаите, при които са открити нарушения са част от разследвания на Свободна Европа. Става дума за казахстанецът Каир Рахимов и за рускинята Галина Улютина, която е съпруга на вицепрезидента на ВТБ Юрий Соловьов.

Проверка на Свободна Европа от началото на седмицата показа, че по тези казуси е било свикано заседание на Съвета по гражданство след като Цацаров е изпратил писмата си до правосъдния министър. След заседанието обаче не са последвали мерки.