Отворена е "счупената" пирамида, помогнала за строежа на едно от чудесата на света

"Счупената" пирамида на Снофру

4600 години история, над 100 метра височина, 79-метров тунел, две погребални камери. „Счупената" пирамида на фараона Снофру е считана за много важен елемент от развитието на древната архитектура на египтяните и в частност в строежа на пирамидите. Тя беше открита в неделя, когато първите посетители успяха за първи път да се изкачат по тесни дървени стълби чак до върха й.

Учени смятат, че по време на строежа й архитектите са променили оригиналния ъгъл, тъй като конструкцията е показала признаци на нестабилност и дори рушене. Това обяснява нетипичния й, сякаш пречупен контур. Първоначалният наклон на пирамидата е бил 54 градуса. Когато пирамидата е достигнала 49 метра височина архитектът вероятно е установил, че ако ъгълът се запази, конструкцията няма да издържи. Тогава ъгълът е бил променен на 48 градуса.

Освен тази особеност, пирамидата има още две. За разлика от останалите, тя има не само традиционния северен вход, но и един западен. Друг елемент, който я прави уникална сред почти всички близо 90 открити египетски пирамиди, е запазеното гладко варовиково покритие от външната й страна.

В неделя „Счупената пирамида“, която се намира в погребалния комплекс Дахшур на 29 км. от центъра на Кайро, бе отворена отново за посетители. По време на откриването археолози показаха мумии, маски, различни пособия и саркофази, които са били открити по време на разкопки през последната година. В същото време археолозите са открили и изненадващо много гробници.

Фараонът Снорфу живее дълги години и успява да построи няколко пирамиди, а управлението му влиза в историята като преломно време за строителството на пирамидите. Все още обаче не е сигурно точно къде е бил погребан той самият.

След стъпаловидната пирамида на Джосер, "счупената" пирамида на Снорфу е поредната стъпка към изграждането на геометрически съвършени пирамиди, в това число и на Хеопсовата, която се смята за едно от чудесата на света.

Мястото не е толкова популярно, колкото пирамидите в Гиза, но там могат да бъдат видяни доста забележителности, а разкопките продължават. В близост може да бъде видяна и Червената пирамида, също на фараона Снорфу, която е най-голямата в комплекса, а е и третата най-голяма в цял Египет, след двете в Гиза. Заедно с отварянето на „Счупената пирамида“ за посещение бе разкрита и 18 метрова пирамида, за която се смята, че е била на жената на Софру – Хетеферес и е била затворена за посетители, след откриването й през 1956 г. До 2 години се очаква да бъде отворена за посетители и гробницата на Са Есет.

По данни на „Гардиън“ египетските власти целят да засилят интереса към Дахшур като част от по-обхватна политиката на популяризирането на туризма в страната. След „Арабската пролет“, която обхвана страната през 2011 г., Египет отбеляза сериозен отлив на туристи, но ситуацията постепенно се нормализира.