Три минути: Само 15 къщи за гости се оказаха частни вили. И вече няма хеликоптер-линейка

Къщата, построена до Сандански върху имот, който е собственост на подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев

Добро утро,

Ето най-важното до този час:

- Колата на Велислав Минеков е пламнала от друга кола

- Партията на Матео Салвини може да е финансирана от Русия

- Последният хеликоптер-линейка в България вече не съществува

Помните ли скандала с къщите за гости? Онези, които бяха финансирани с европейски пари, а се оказа, че са частни вили? Ами оказа се, че това е вярно само в 15 случая, пише вестник “Сега”. Те ще трябва да върнат 100 % от финансирането, което се равнява на общо 4.5 млн. лева. Такива са резултатите от проверката на Министерството на земеделието, която обхващаше 288 къщи за гости.

Пожар в колата, F-16 и Волен Сидеров

Колата на скулптора Велислав Минеков, която горя в сряда вечерта, е пламнала от съседна кола, собственост на сръбски гражданин, живеещ в България, твърди МВР. Според полицията тъкмо тази съседна кола е била умишлено подпалена.

Военният министър Красимир Каракачанов подписа договорите за закупуването на изтребителите F-16. От институцията казаха, че са предприели стъпки за намаляване на крайната цена с до 60 милиона щатски долара. Това обаче пак би било повече от одобрения от парламента таван от 1.8 млрд. лева.

Волен Сидеров, който по-рано тази седмица беше отстранен от шефското място в парламентарната група на “Обединени патриоти” сезира председателката на парламента Цвета Караянчева. Той поиска тя да обяви решението на НФСБ и ВМРО за нищожно. Всъщност, партньорите на “Атака” са предприели изменения в правилника на парламентарната група, с които е станало възможно изключването на Сидеров, пише “Клуб Z”.

Босна, Италия, Северна Македония, Русия

“Аз оцелях, защото Ратко Младич се чувстваше като бог в този ден. Той имаше абсолютна власт над живота и смъртта”. Това казва тук оцелелият в Сребреница Емир Сулягич. Изминаха 24 години от геноцида. Вижте видеото.

Крайнодясната партия “Лига” на Матео Салвини, настоящ вицепремиер и вътрешен министър може да е била финансирана незаконно от Кремъл. Такова разследване е започнала прокуратурата в Милано, пише “Медиапул”.

Недоволство в Скопие заради две думи на Бойко Борисов: “северномакедонски политик”. По този начин премиерът е нарекъл президента Стево Пендаровски, докато правилното е било “македонски политик”. Реакцията е на премиера Зоран Заев, който напомня за какво са се разбрали Атина и Скопие: името на страната е Северна Македония, но нейните жители се казват македонци.

Войната на Кремъл със Западна Европа и САЩ стигна до забраняване на книги. Тук сме разказали как книга по история на руското средновековие се оказва извадена от каталога на библиотека в Москва, защото издаването й е получило финансиране включително и от фондацията на Джордж Сорос.

Хеликоптер-линейка, ремонтът на “Графа”, пушенето на наргиле

Последният хеликоптер-линейка в България вече не съществува, бил е продаден от собственика си в чужбина. Това означава, че спасителните операции по въздух в планините стават невъзможни, пише “Капитал”.

Делото срещу бившия заместник на Йорданка Фандъкова Евгени Крусев за ремонта на “Графа” ще се разглежда по същество от края на септември. Това реши Софийският градски съд в четвъртък. Въпросът, който ще се изяснява, е дали Крусев е облагодетелствал фирмата-изпълнител. Спецпрокуратурата изчисли щетите от действията на Крусев на 919 863 лева, намалявайки обявената в началото на разследването вреда от около 5 млн. лева.

Пушенето на наргиле на закрито остава възможно, реши парламентът. Предложението това да се забрани беше Валери Симеонов, но не мина. Депутатите приеха само една забрана по този въпрос – пушенето на наргилета и електронни цигари от непълнолетни.

И няколко препоръки

Софийската математическа гимназия за пореден път се оказа училището, в което се влиза най-трудно след 7 клас. Списък на останалите гимназии, които приемат с най-висок бал, ще намерите в “Дневник”.

Путин е като Ленин, казва режисьорът на документалния филм Revealing Ukraine (Откривайки Украйна) Игор Лопатенок. Филмът спечели голямата награда на фестивала в Таормина преди седмица. Продуцент на филма е Оливър Стоун. Така и не става ясно дали, според режисьора, е добре или зле някой да прилича на Ленин, пише “Площад Славейков”.

Ако сте в Созопол, вижте изложбата в Художествената галерия. Михаил Заимов представя своята подводна фотография и живите организми в Черно море.