"Уникалното се оказа под носа ми". Фотографът Михаил Заимов и неговото живо Черно море

Михаил Заимов

„Аз пропътувах почти целия свят, търсейки сюжети за макрофотография, а се оказа, че те са в изобилие точно тук, под носа ми – в Черно море". Думите са на Михаил Заимов, който е човек с много професии: подводен фотограф, водолаз, журналист и водещ на предаването „Култура.бг" на БНТ, както и активист за популяризирането на биоразнообразието в Черно море и неговото опазване.

Тази седмица той откри изложба „Черноморски портрети“ в град Созопол с 20 широкоформатни фотографии на черноморските обитатели. Михаил описва раците, морските кончета и попчетата като свои „приятели“ и чрез изложбата цели да запознае повече хора с разнообразието на живот в Черно море.

Една от фотографиите на живите организми в Черно море, част от изложбата "Черноморски портрети" на Михаил Заимов

„Това е морето, което аз много обичам, и смятам, че отношението на хората към него е незаслужено. То е един много жив, богат и ценен организъм. Неговите ресурси делят всичките му обитатели от всичките му страни, които не са малко. Същевременно продължава да битува схващането за това като море като за „мъртво", като за място, в което няма нищо за гледане. Аз категорично смятам, че това не е вярно“, казва той в интервю за Свободна Европа.

През 2018 г. Михаил Заимов е номиниран от Община Созопол за „Личност на годината“ в класацията на Флагман.бг, защото пръв сигнализира за изтичащия мазут от потъналия преди 100 години кораб „Мопанг“. Той използва повода, за да привлече общественото внимание към замърсяването на Черно море и към това, колко е важно да го познаваме и опазваме.

Една от фотографиите на живите организми в Черно море, част от изложбата "Черноморски портрети" на Михаил Заимов

Михаил напомня, че човешкото замърсяване има много негативен ефект върху планетата, но потърпевшите от това ще са потомците на днешните жители на Земята.

”Ако ние продължаваме с това поведение, много е вероятно да споделим съдбата на динозаврите. След 100 хиляди години Земята ще обработи всичките боклуци, които ние сме оставили и няма да се интересува от нашите страдания, но нас няма да ни има тук“, настоява Михаил.

Изложбата „Черноморски портрети“ е безплатна и може да бъде видяна в Художествената галерия в Созопол до 20-и август. Всичките фотографии на миниатюрни черноморски обитатели са правени в района на Созопол, но вече са обиколили Черно море, гостувайки на галерии в Турция и Украйна.

Една от фотографиите на живите организми в Черно море, част от изложбата "Черноморски портрети" на Михаил Заимов