Близо милион облага за "Джи Пи Груп". Тръгва делото срещу Евгени Крусев за ремонта на "Графа"

Евгени Крусев (вдясно) пристига в спецсъда с адвоката си Менко Менков

Делото срещу бившия зам.-кмет по транспорта на София Евгени Крусев по обвинение, че е облагодетелствал фирмата изпълнител на емблематичния ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ – „Джи Пи Груп“, започва по същество.

Това реши в четвъртък на свое разпоредително заседание специализираният съд, приемайки, че в случая разследващите не са допуснали съществени нарушения, които да възпрепятстват хода на процеса. Първите две дати за разглеждането на делото на първа инстанция са 30 септември и 9 октомври.

Подсъдимият Евгени Крусев се появи в съдебната зала заедно с адвоката си Менко Менков. Бившият заместник на кмета Йорданка Фандъковa е обвинен, че е нарушил служебните си задължения, „с което е набавил облага за „Джи Пи Груп“ и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община“.

Спецпрокуратурата изчисли щетите от действията на Крусев на 919 863 лева, намалявайки обявената в началото на разследването вреда от около 5 млн. лева. Става въпрос за сбор от сумите, които общината е платила за непоставени виброизолационни подложки под трамвайното трасе (621 194.01 лева с ДДС) и за неизпълнени строително-монтажни работи (298 669.54 лева с ДДС).

„Освен това, съгласно изменението на проекта, в кривата на ул. „Алабин“ и ул. „Граф Игнатиев“ били положени 144 м обикновени релси, а не предвидените в договора за обществена поръчка. Те били актувани два пъти с два протокола, с което общината е била ощетена с още 21 707,14 лв с ДДС“, твърди държавното обвинение.

В момента Евгени Крусев е на свобода с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“. Спецсъдът остави в сила и наложената му по-рано забрана да напуска територията на страната.

До привличането му към наказателна отговорност се стигна, след като стана ясно, че „Джи Пи Груп“ е спечелила конкурса за ремонта с оферта за по-скъпи виброизолационни подложки, заменяйки ги по инициатива на Крусев с такива, предложени от конкурентна фирма, участвала в търга.

Разследващите твърдят, че бившият зам.-кмет е знаел, че „нарушава нормативните изисквания за изменение на обществени поръчки и възложените му с длъжностна характеристика и заповед задължения“, но въпреки това е действал, за да набави облага за „Джи Пи Груп“. Именно този елемент от обвинението му трябва да бъде безспорно доказан от спецпрокуратурата, за да бъде осъден Крусев.

Междувременно от гражданската организация „Спаси София“ внесоха в четвъртък в прокуратурата нов сигнал, свързан с ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Става въпрос за обстоятелството, че строителните дейности са били спрени за общо 86 дни заради лоши атмосферни условия. Приложена е справка от БАН, според която в близо половината от тези дни времето е позволявало ремонтът да не бъде спиран.

От „Спаси София“ са пресметнали, че по този начин са били спестени неустойки за забавяне на „Джи Пи Груп“ в размер на около 5 млн. лева. Освен това от организацията твърдят, че въпреки че строителството официално е било спряно с Акт 10 в посочени дни, в същото време работници на фирмата изпълнител все пак са извършвали довършителни дейности.

Както Свободна Европа писа през юни, въпреки множеството проблеми и забавяния на ремонта на „Графа“, засега наложените на фирмата изпълнител глоби са за по-малко от 3% от стойността на целия проект, който е в размер на 20.1 млн. лева без ДДС. Наложените към юни санкции на „Джи Пи Груп“, проектанта и надзорната компания пък бяха за около 567 000 лева.