Шест жертви и извънредно положение след буря в Халкидики

Преобърнат автомобил на плажа в Созополи, Северна Гърция

Шестима чужденци загинаха, а над 100 бяха ранени след проливни валежи, придружени от мощни ветрове и градушка в северната част на Гърция, съобщи Ройтерс. Властите обявиха извънредно положение в Халкидики, а новоназначеният министър на вътрешните работи се очаква да пристигне в района, в който към момента оперират най-малко 140 пожарникари.

Двама чешки, двама румънски и двама руски граждани са загиналите на полуостров Халкидики, което е сред най-популярните туристически дестинации в северната ни съседка.

Клиники и болници в региона на бедствието са оказали помощ на пациенти на възраст между 8 месеца и 60 години, като най-често срещаните травми са били фрактури на крайници.

Кадри, публикувани от новинарски сайтове, показват, че улиците са осеяни с изкоренени дървета, разрушени заведения и преобърнати мотоциклети.

Според свидетели бурята е продължила само 20 минути, но нейният интезитет е бил изключително висок. От Ройтерс цитират думите на гръцки метеоролог, според който подобни условия са „изключително необичайни“ за този период на годината.