Елисавета Панова осъди медии на Пеевски за клевета

Елисавета Панова

Елисавета Панова осъди „Телеграф медия“ на Делян Пеевски за общо 30 000 лева за публикуване на обидни и клеветнически твърдения, съобщи Mediapool. Присъденото обезщетение е за увреждане на доброто име и честта на съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Панова заведе дело срещу вестниците „Монитор“ и „Телеграф“ за публикуването на анонимна статия със заглавие „Черният лебед“ на Лозан с кримидосие“ през април 2017 година. Издателят на вестниците „Телеграф медия“ твърди, че не носи отговорност за статиите, защото те са препечатка от електронното издание „Агенция Монитор“ (също собственост на Делян Пеевски) и че в информационните фондове на МВР за Панова съществували данни за извършено от нея през 2004 година престъпно деяние.

Проверката на съдебния състав обаче отхвърля като неверни тези твърдения. В архивите на МВР няма „полицейска регистрация“ срещу Панова, защото срещу нея не е било водено наказателно дело. Става дума за „заявителски материал“, по който прокуратурата е отказала да образува дело заради липса на данни за извършено престъпление.

„Предвид изобилстващите негативни изрази като: „кримидосие“, „ГМО политически проект“, „задкулисен кръг“ [...] „кохорта протестъри“, „заговорниците“, „действат в комбина пробвайки да овладеят съдебната система“, „тарторите си олигарси“, „пуч в Темида“, „еврочиновника на олигархична хранилка“, „метеж“, „номенклатурно отроче“ се налага изводът, че процесните статии с целия си смисъл и контекст представят ищцата като активен член на организирана група от хора, занимаващи се с незаконосъобразни до престъпни, неморални и обществено неприемливи дейности", се казва в съдебното решение, цитирано от Mediapool.

Решението на Софийския градски съд подлежи на обжалване във Върховния касационен съд.