"Нова демокрация" се върна на власт в Гърция с обещания за инвестиции и ниски данъци

Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис

Дясноцентристката партия „Нова демокрация“ спечели най-много гласове на предсрочните парламентарни избори в Гърция. Формацията на Кириакос Мицотакис получи подкрепата на 39,85% от избирателите, съобщи Би Би Си, и ще има абсолютно мнозинство в 300-членния гръцки парламент. Това се дължи на полупропорционалната система, която дава на победителя в изборите 50 допълнителни места.

Втора остана досега управлявалата партия „Сириза“, за която гласуваха 31.53% от изборателите.

Първите обещания на бъдещия премиер Мицотакис бяха за повече инвестиции и по-малко данъци след години на бюджетни ограничения заради спасителните планове от кредитори. „Обещавам по-малко данъци, много инвестиции за добри и нови работни места и ръст, който ще донесе по-добри заплати и по-високи пенсии в една ефикасна държава“, каза той в телевизионно обръщение.

Заявка за намаляване на данъците направи и „Сириза“ на Алексис Ципрас преди еврпейските избори през май. Въпреки това тя получи по-малко гласове от „Нова демокрация“ и свика предсрочни парламентарни избори.

„Приемаме присъдата на народа с високо вдигната глава“, заяви досегашният премиер Алексис Ципрас. „За да докараме Гърция, където е тя сега, взехме трудни решения с висока политическа цена.“

Ципрас се качи на власт през 2015 г. в пика на финансовата криза. Макар първоначално да обещаваше, че ще се противи на по-големи бюджетни ограничения, в крайна сметка бе принуден да подпише ново спасително споразумение с кредиторите на Гърция месеци по-късно.

На трето място във вота е формираното през март миналата година Движение за промяна (KINAL), включващо партии като лявата ПАСОК, някога основен опонент на „Нова демокрация“. Комунистическата партия също ще влеза в парламента с около 5,3% от гласовете. Бариерата прескача и националистическата и проруска партия „Гръцко решение“. Новата партия MeRA25, създадена от бившия финансов министър Янис Варуфакис, също прескача прага.