Ивица Дачич привика български дипломат заради спора за Косово. Прищина благодари на Борисов

Ивица Дачич

Управляващият дипломатическата мисия на България в Белград е бил извикан на разговор в сръбското външно министерството заради задочния спор между българския премиер Бойко Борисов и външния министър на Сърбия Ивица Дачич за Косово, съобщи агенция „Фокус“.

Дачич изтъкна в неделя важността на въпроса за страната му и заяви, че очаква разбиране по косовския въпрос, защото изявлението на българския премиер „не се отнася за квотата за риболов или пък за качеството на сръбското сирене при преговорите с ЕС, а за териториалния интегритет на Сърбия”, каза той, цитиран от агенция „Фокус“.

„Така както ние разбрахме проблема, свързан с българската национална идентичност, езика или за Гоце Делчев, така очакваме същото разбиране що се отнася до връзката между Косово и сръбския народ“, каза Дачич.

Българският бъншен министър Екатерина Захариева определи това като „опит за успокояване на обстановката”.

По-рано посланикът на Сърбия в София беше привикан в понеделник на среща в Министерството на външните работи, където да даде обяснение за думите на сръбския първи дипломат.

На пресконференция в Познан в четвъртък премиерът Борисов беше помолен да коментира номинирането на испанеца Жозеп Борел за поста на „външен министър“ на ЕС, както и факта, че Испания не е признала независимостта на Косово. В отговора си Борисов посочи, че на толкова висок пост се отстоява не националният, а съюзният интерес. „Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово“, каза още Борисов.

Коментарът на Борисов срещна остра реакция на Ивица Дачич, според когото позицията на ЕС не е, че Косово е независимо. „Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря, че само преди няколко месеца получи наш орден“, каза Дачич.

България държи на добросъседските си отношения със Сърбия, но отказва да приеме „емоционалната реакция“ на сръбския външен министър Ивица Дачич на изказването на премиера Бойко Борисов за Косово, заяви Екатерина Захариева пред бТВ.

Спред нея изказването на Дачич най-вероятно е за вътрешнополитически цели, но то е неприемливо за България.

„Не виждам нищо, което да запали тази емоция от страна на Ивица Дачич. Ще препоръчаме на представителите от сръбска страна да се види какво точно е казал премиерът в отговор на журналистически въпрос. На второ място – ще припомним и подкрепата на България за страните от Западните Балкани и в частност за Сърбия за присъединяване към ЕС“, каза Захариева.

Самият Борисов отдаде реакцията на сръбския външен министър на промяната в геополитическата ситуация на Балканите и на водещата роля, която България поема. „Досега оста винаги е била Атина-Белград. [...] Затова Ивица Дачич реагира така, защото ги е яд малко. На Балканите завистта винаги е била изразено качество“, каза Борисов по време на националното събрание на ГЕРБ в София в неделя. Той допълни, че разбира, че за Сърбия Косово е чувствителен въпрос.

„Обаче ако не се разберат с Косово, няма перспекитва за целия регион. Колкото и да е болезнено, този проблем трябва да се реши“, каза той.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай благодари на българския си колега в публикация в туитър. „Респект към Бойко Борисов за принципната му позиция спрямо пътя на Косово към европейска интеграция. Политиката на изключване на Сърбия не е европейска ценност.“

Преидентът на Сърбия Александър Вучич определи напрежението между София и Белград като „преходно“. „​Лично ще се постарая в най-скоро време, ако българският президент и премиер приемат това, да върнем отношенията си на нивото на отличните връзки“​, каза Вучич, цитиран от сръбски медии.

Според Захариева сръбският ѝ колега не е гледал изявлението на Бойко Борисов, някой му го е преразказал, а един външен министър не би трябвало да си позволява „да се губи в превода“.

Тя припомни, че ЕС не признава държави, това правят отделните страни. Според нея изявлението на Борисов е точно в този дух и е и политически, и юридически абсолютно коректно. Това ще бъде разяснено и пред посланика на Сърбия в София. Пред сръбския посланик ще бъде поставен въпросът как изявления като това на външния министър Дачич по адрес на Бойко Борисов се отразява на отношенията между България и Сърбия, допълни Захариева.

Пет от страните-членки на ЕС не признават Косово за независима държава. Това са Гърция, Кипър, Румъния, Испания и Словакия. Останалите 23 членки на ЕС, включително България, са признали косовската независимост.