Три минути: Тънките сметки на Борисов за ЕС не проработиха

Бойко Борисов. Снимката е от 28.05.2019 г.

Добро утро,

Ето какво си струва да знаете за изтеклото денонощие:

  • Всичко е Брюксел
  • Данаил Кирилов с оценка за компютри, хора и неща

Но първо един поглед към бъдещето: средната оценка на матурите по математика за седмокласници е 3.60. Оценката по български е 4.30. Анализ на тази новина и информация за водещите училища има в „Офнюз“.

Лошият кастинг на Брюксел

Картите в Брюксел са раздадени. Според вестник „Фигаро“, цитиран от „Сега“, ЕС се е сдобил с нови лидери чрез лош кастинг. Ето резултата: новият председател на Европейския парламент е социалистът Давид-Мария Сасоли от Италия, а начело на Европейския съвет застана служебният премиер на Белгия, либералът Шарл Мишел. Другите водещи постове бяха разпределени между германка, французойка и испанец. В тези новини има един голям липсващ и това са новите страни членки. Защо не се пребориха за важен пост? Отговорът е тук от Йовка Димитрова.

Сергей Станишев сам се е отказал да бъде председател на Европейския парламент. Това съобщи самият той, след като стана ясно, че е бил сред обсъжданите кандидати за този пост.

Оставаме на същата вълна, но в българския й аспект. Бойко Борисов загуби всички опции за това българин да се озове на висш пост в ЕС, смята директорката на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. Според нея причината за това е отказът на премиера да подкрепи Кристалина Георгиева.

Късно снощи стана ясно, че България няма да има и зам.-председател на Европейския парламент, съобщи „Дневник“.

Борисов е доволен, министърът на правосъдието – объркан, шефът на затвора – уволнен

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов беше „на оглед“ в съдебната палата по покана на председателя на ВКС – за да провери системата за случайно разпределение на делата. Беше намеквал, че системата се манипулира, а сега с изненада отбеляза, че никой, дори той самият не може да има достъп до нея. Пътьом обяви, че уволнява директора на затворите Васил Миладинов.

В изтеклото денонощие единственият човек, изразяващ задоволство, се оказа премиерът. Сивата икономика намалява, а светлата е достигнала до рекордните 79.1%, каза Борисов на министрите.

В сряда и четвъртък СЕМ изслушва кандидатите за шеф на БНТ. Идеите на първите трима изслушани са представени в „Клуб Z“. Представянето на Кошлуков, чийто избор, според „Медиапул“, е предрешен, е насрочено за днес. Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) напомня, че конкурсът протича на фона на тежко финансово състояние на БНТ.

И няколко препоръки

Знаете ли колко българи са напуснали страната и колко се връщат? Защо избират едното или другото? Емилия Милчева дава отговор на тези въпроси в „Дойче веле“.

Концесионер на плажа да си. От няколко квадрата пясък за един сезон ше изкараш 100 квадрата на шпакловка и замазка в престижен софийски квартал, пресмята в „Офнюз“ Тони Филипов, д-р.

Ако сте в София: в Маймунарника ще има Punky Reggae Party с Kottarashky и Ревю.

Ако сте във Варна, където продължава фестивалът „Варненско лято“, вижте за билети за Оливие Месиен и „Квартет за края на времето“ (Милена Моллова – пиано, Борислав Йоцов – кларинет, Марио Хосен – цигулка, Атила Пастор – виолончело).