Посещавалият България Денис Сергеев е бил начело на операцията срещу Скрипал

Денис Сергеев

Агентът на руското ГРУ Денис Сергеев, за който съществува предполагаема връзка с отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г., беше разкрит като ръководител на операцията по отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през 2018 г. Разследване на БиБиСи и руския разследващ сайт „Белингкат“ е събрало информация, която посочва, че Сергеев, известен с фалшивата си самоличност „Сергей Федотов“ има ранг генерал-майор в ГРУ и почти сигурно се е срещнал с идентифицираните като извършители на атаката срещу Скирпал – Александър Мишкин и Анатоли Чепига няколко часа преди атентата.

Разследването разказва, че Сергеев е пристигнал в Лондон на втори март 2018 г. и напуснал британската столица на четвърти същия месец – малко след като нервнопаралитичният агент „Новичок“ е бил поставен на входната врата на дома на Скрипал. Журналистите твърдят, че на база на информация от местоположението на телефона на Сергеев, съществува прозорец от 30-40 минути, в които е много вероятно той да се е срещнал с другите двама руснаци, преди те да се качат на влак към Солсбъри.

Властите във Великобритания все още не са установили как Мишкин и Чепига са получили „Новичока“ и как са го поставили на четвърти март.

Тримата заподозрени е трябвало да напуснат Великобритания с един и същи полет, но в крайна сметка Сергеев излита по-рано – по данни на полицията час, след като Мишкин и Чепига залагат нервнопаралитичния агент в дома на Скрипал.

От БиБиСи цитират и разследване на руското си бюро, което открива, че жената на Сергеев работи като учителка в Москва и че постоянната адресна регистрация на семейството е на адрес на тренировъчна академия на ГРУ. През февруари на въпрос дали мъжът и е свързан с операцията в Солсбъри, Сергеева отговаря, че това е „детска приказка“.

В началото на годината стана ясно, че през 2015 г. човек с името Сергей Федотов е бил няколко пъти в България. При една от визитите му през април той е отсядал в хотел в близост до офиса на оръжейния бос Емилиян Гебрев като именно тогава той и синът му Христо, както и производтвеният директор на „Емко“ Валентин Тахичев бяха отровени с неизвестно вещество.