Иван Яхнаджиев, който вдъхва самочувствие на децата да творят

Иван Яхнаджиев на своя уъркшоп, организиран по случай Международния ден за борба срещу наркотиците

Той е художник, авангардист. Произнасянето на името му буди респект в артистичните среди у нас. Иван Яхнаджиев е познат като първопроходецът на бодиарта в България. Съвсем несправедливо остават на заден план неговите забележителни живописни творби, част от които са сравними с образци на световния авангардизъм.

В редица свои интервюта Яхнаджиев казва, че живописта никога не е била кабинетно занимание. Доказва го и в сряда (26 юни), когато организира арт-работилница. Тя е част от поредица мероприятия, посветени на Международния ден за борба срещу употребата на наркотици. Събитието е организирано от Общински съвет по наркотични вещества – София и Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София и е част от Програмата за превенция на употребата на психоактивни вещества „Изкуството като алтернатива“.

Яхнаджиев посвещава част от кариерата си на това да учи деца да рисуват. Организира редица уъркшопи и събития за деца и преподава в Италианския лицей. В навечерието на 70-та си годишнина например рисува с деца и младежи в Стара Загора. На въпрос дали ще научи децата на стил, той тогава отговаря, че не се наема да ги учи, а иска с тях просто да прави изкуство. В интервю за блога Impressio казва, че е важно на децата да се вдъхва самочувстие. "Едно потискано дете няма шанс да се пробва, да експериментира, да полети", обяснява той.

"Детските рисунки "говорят" много, и затова е важно онзи, който ги разчита, да бъде освен компетентен, също и съвестен човек. Много е отговорно да "преведеш" езика на рисунката и да потърсиш отговорите на темите в нея, с точен подход към душата на малкия човек. Децата са подозрителни, и дори само веднъж да ги излъжеш, идва време, когато ще ти го "върнат", разказва за своя опит с малките Яхнаджиев.

Роден е на 31 март 1948 г. в София. През 1977 г. завършва специалност живопис във ВИИИ „Николай Павлович“ в класа на проф. Добри Добрев. Още същата година започва да излага творбите си в общи художествени изложби в България и чужбина. Самостоятелни изложби организира в София, Варна, Благоевград, Рим. Творчеството му е в областта на пейзажа, натюрморта и фигуралната композиция. Негови творби са притежание на Национални галерии в България, градските галерии във Варна, Вършец, Габрово и Търговище, както и в частни сбирки в Гърция, Италия, САЩ, Финландия и Франция, Швеция, Япония и др.

Той казва, че децата от своя страна му връщат "будното състояние на духа. Вдъхват ми позитивизъм и ме зареждат с положителни емоции по такъв начин, че повлияват цялостно на духа ми. В този смисъл ми дават много повече, отколкото аз на тях", допълва Яхнаджиев за Impressio.dir.bg.