Дарт Викторович Вейдър. Кандидат за депутат от Одеса

Дарт Вейдър, който бе кандидат от Интернет партията през 2014 г. Няма данни дали днес същият Дарт Вейдър е кандидат.

Тъмната страна на силата се включи в парламентарните избори в Украйна, които са насрочени за 21 юли. Избирателите в Одеса ще могат да подкрепят кандидат, който обичайно предизвиква само страх – Дарт Вейдър.

Цялото му име е Дарт Викторович Вейдър. И в бюлетината ще бъде изписано точно така. На сайта на Централната избирателна комисия на Украйна той е записан като кандидат за 135-и едномандатен район в Одеса.

Кандидатът наистина се казва така. Предполага се, че това не е рожденото му име и го е придобил по-късно. Вейдър е предоставил задължителната по закон информация от няколко изречения за себе си – роден е в Киев на 4 октомври 1987 г. и е живял там в последните пет години. Има чисто съдебно минало и висше образование.

В момента Вейдър е управител на „Тъмната страна на силата“ ООД, регистрирана през 2015 г. с 10 хиляди гривни капитал, около 335 евро.

Вейдър е номиниран от основаната от него политическа партия, „Блокът на Дарт Вейдър“. Политическите му позиции обаче остават скрити зад черния му шлем.

Кандидат като Дарт Викторович Вейдър не е изненада за избирателите. Претендент с името Дарт Вейдър беше включен в бюлетината за кметските избори в Одеса през 2013 и 2015 г., както и за президентските през 2014 г. Тогава обаче второто име на кандидата бе Миколайович.

Този Вейдър, или някой друг Вейдър, бе начело и в листата на Интернет партията на Украйна на изборите през октомври 2014 г., но не получи достатъчно гласове, за да влезе в парламента.

450-местният парламент на Украйна, Върховната рада, се избира по смесена мажоритарна и пропорционална система. Проучванията дават 48% подкрепа за партията на президента Зеленски, „Слуга на народа“. Тя не издига кандидат в 135-и едномандатен район в Одеса, но Вейдър ще има възможност да премери сили с кандидати на партиите на бившия президент Петро Порошенко, бившия премиер Юлия Тимошенко и дори с партията на рок звездата Святослав Вакарчук.