Украйна напуска ПАСЕ след връщането на Русия. България е пропуснала гласуването

Украинската делегация се оттегля от ПАСЕ, обяви председателят ѝ Володимир Ариев.

В понеделник след деветчасов дебат Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) възстанови правото на глас на руските делегати, отнето през 2014 г. като санкция заради анексията на Крим. 118 членове на ПАСЕ гласуваха в подкрепа на това решение, 62 бяха против, а 10 се въздържаха. В залата обаче не присъстваха 131 от общо 321 делегати. Сред отстъстващите са били представителите на повечето държави от Балканския полуостров, включително България.

На гласуването не е присъствал нито един от делегатите на Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Северна Македония, Черна гора, а също Унгария, Испания, Люксембург, Малта, Монако и самата Русия. Отсъствали са представители и на част от останалите държави, които обаче все пак са били представени при гласуването. Броят на отсъстващите делегати е достатъчен, за да бъдат обърнати резултатите от гласуването.

Решението на ПАСЕ да възстанови членството на Русия е първата отмяна на санкция, наложена на страната след анексията на полуостров Крим през 2014 г.

След като Русия анексира полуострова, Асамблеята стана сцена на конфликти между нея и Украйна, а за да бъде наложена санкция на Москва, ПАСЕ лиши руската делегация от право на глас.

Украйна обяви, че ще преустанови участието си в работата на ПАСЕ. „Решението на украинската делегация е да спре за участва в работата на ПАСЕ, освен по въпросите, свързани с преустановяването на правата на руската делегация“, коментира ръководителят на украинската делегация Володимир Ариев.

Украинският президент Володимир Зеленски също изрази „разочарование“ от отмяната на санкцията. „Миналата седмица лично обсъдих този въпрос с президента на Франция и с федералния канцлер на Германия. Опитах се да убедя г-н Макрон и г-жа Меркел, че връщането на руската делегация в ПАСЕ е възможно само след като Русия изпълни принципните изисквания на асамблеята. Жалко, че нашите европейски партньори не ни послушаха и постъпиха иначе“, коментира той във Фейсбук.