Ердоган изгуби Истанбул за втори път. Имамоглу води на изборите за кмет

Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозиционната Народна републиканска партия Екрем Имамоглу води убедително на кметските избори в Истанбул, съобщи Анадолската агенция. Имамоглу води с 53,6% от гласовете срещу 45,4% за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм - бивш премиер и приближен на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Вотът се състоя близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени от Имамоглу. Той победи с много малка разлика Бинали Йълдъръм. След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата избирателна комисия анулира изборите и насрочи повторение на 23 юни.

Вотът се разглежда като тест за популярността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, растящата безработица и високите цени на храните.

Изборите са от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на общината възлиза на около 8,8 милиарда долара.