София и Скопие не се разбраха за общо честване на паметта на Гоце Делчев

Никола Димитров и Екатерина Захариева

България отхвърли като неприемлива идеята за общо честване със Северна Македония на паметта на Гоце Делчев. Това стана ясно след среща на външния министър Екатерина Захариева с македонския ѝ колега Никола Димитров в София.

В основата на спора е датата, на която да се почита паметта на Гоце Делчев. Вече споменаваната дата 7 октомври за съвместно честване "няма как да бъде приета", каза Захариева, но добави, че двете страни все пак продължават да работят по целта комисията да постигне напредък.

Вижте също Кой вдигна Илинденското въстание? Историята според българските и македонските учебници - част 3

7 октомври е денят, в който останките на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. България предлага почитането на паметта на Делчев да става на дати, свързани с раждането и смъртта.

В понеделник се състоя първото заседание на междуправителствената комисия, заради което Димитров пристигна в България. До този момент комисията е постигнала напредък по някои исторически въпроси - предимно от областта на античната история, но също и от епохата на средновековието. Захариева добави, че има напредък и в сближаването на позициите към светите братя Кирил и Методий и цар Самуил.