Един милион жители на ЕС искат забрана за отглеждането на селскостопански животни в клетки

Над един милион граждани на Европейския съюз, сред които и над 15 000 българи, са подписали петиция до Европейската комисия, с която настояват отглеждането на селскостопански животни в клетки да бъде забранено и заменено със съвременни и по-хуманни методи на отглеждане. Петицията е част от Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“, която стартира през есента на миналата година с подкрепата на над 170 неправителствени организации и обхваща всички страни от ЕС, съобщиха от организация „Четири лапи“.

Вижте също Концлагери за животни

Според неправителствената организация за защита на животните съществуващите изисквания за хуманно отношение не гарантират достатъчно качествен живот за животните, а и нерядко се пропуска тяхното спазване. Всяка година в страните от ЕС над 300 милиона кокошки носачки, зайци, свине майки, телета и други се раждат и прекарват краткия си живот в тесни клетки без достъп до слънчева светлина и без възможност за движение, казват от "Четири лапи".

Гражданската инициатива „Край на клетките“ е първата в рамките на ЕС, която събира толкова голяма подкрепа. Организаторите се надяват, че след разглеждането й от страна на Европейската комисия ще се стигне до промени, които да гарантират едновременно по-добър живот на селскостопанските животни и по-добро качество на продуктите от животински произход.

Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“ ще бъде активна до м. септември 2019 г., като всеки желаещ може да подпише петицията на сайта: https://help.four-paws.org/bg-BG/end-cage-age.