България започва да внася природен газ от САЩ

Танкер за втечнен природен газ

На гръцкия терминал за регазификация на втечнен газ в Ревитуса е пристигнал първият танкер с 90 млн. куб. метра американски втечнен газ за България. Това съобщи на пресконференция в петък министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА. Тя поясни, че разтоварването ще започне от 1 юни.

Доставчик на суровината е холандската компания „Колмар“, която бе сред участниците в първия организиран от „Булгаргаз“ търг за алтернативни на руския доставчик „Газпром“ доставки на природен газ. Той беше спечелен от гръцката ДЕПА. От „Колмар“ обаче са предложили по-късно на „Булгаргаз“ да купи други количества на по-ниски от на ДЕПА цени и това било прието от газовата компания.

Вижте също Борисов заговори за доставки на втечнен газ от САЩ

„Тези 90 млн. куб. метра газ, са произведени от американската компания „Чениър” и са по договор за внос за второто тримесечие на годината. През третото тримесечие фирмата Колмар ще достави приблизително 50 млн. куб. метра втечнен природен газ, произведени от „Бритиш Петролиум”, обясни в петък Петкова.

Тя не уточни каква е цената на газа, който се внася от „Колмар“, но заяви, че тя е по-ниска от тази на „Газпром“. Тя определи вноса на втечнен газ от САЩ, а по-късно и от Великобритания, като сериозна крачка напред към либерализацията на пазара на природен газ в България.

Вижте също Ципрас и Борисов направиха първа копка на газовия интерконектор с Гърция

„Следим внимателно динамиката на пазара на природен газ и установихме, че можем да внесем по-евтин газ от руския“, каза Николай Павлов, изпълнителен директор на „Булгаргаз“. „Проведохме открит и прозрачен търг, съобразен с техническите ни възможности за внос. Получихме три оферти, и трите с по-ниска цена от сега купуваните. Чрез тях осигурихме приблизително 144 млн. куб. метра, които сега се нагнетяват в хранилището в Чирен. От новата доставна цена българският потребител ще усети през следващата зима“, каза Павлов.