"Аз и в нашия парламент предпочитам, и в европейския". Кой за какво гласува

Делян Пеевски гласува в секцията във велинградското село Св. Петка, придружен от многобройна охрана

"Аз и в нашия парламент предпочитам, и в европейския." С тези думи депутатът и кандидат за член на Европейския парламент (ЕП) от ДПС Делян Пеевски отговори на въпрос на кореспондент от „Дневник“ къде би предпочел да работи.

Той е втори в листата на Движението след лидера му Мустафа Карадайъ. Пеевски гласува в секцията в село Св. Петка до Велинград, като това бе едва втората му публична поява за последните над 2 години, в които той традиционно не посещава заседанията на Народното събрание. Именно тук и в съседното село Пашови депутаът се появи за пръв път едва три дни преди евроизборите.

Вижте също "Да се докоснеш до един от най-влиятелните хора". Пеевски с първа публична поява в кампанията

Постоянното му отсъствие от България стана повод за съмнения, че той не отговаря на изискванията за уседналост, за да се кандидатира за евродепутат – най-малко в последните шест месеца преди гласуването да е пребивавал на територията на ЕС.

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Върховният административен съд (ВАС) обаче отказаха да проверят къде по същество е бил Пеевски през последната половин година, основавайки се на декларацията му, че има постоянен адрес в България. Изборният кодекс не задължава, но и не забранява институциите да проверяват дали подадените им постоянни адреси са действителни и участниците в евроизборите действително ги обитават.

Вижте също Потвърдено от съда: няма проблем, че никой не знае къде живее Пеевски

Наред с Пеевски, който пристигна в Св. Петка с многобройна охрана, част от която бяха и две коли на НСО, правото си на глас в неделя сутринта упражни и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Той гласува в столичното 36-о СОУ „Максим Горки“.

Президентът: Евроизборите са не по-малко важни от националните

„Нашето бъдеще, нашата свобода, сигурност и благоденствие ще зависят и от хората и идеите, които днес подкрепяме с гласа си. Затова призовавам всички българи да гласуват и да не оставят друг да решава тяхното бъдеще вместо тях“, обяви президентът Румен Радев.

Той подчерта, че гласоподавателите трябва да осъзнаят, че европейските избори са не по-малко важни от националните, защото Европа и България се намират на кръстопът.

„Нуждаем се от единна, силна и солидарна Европа, която да взема навременни решения в интерес на своите граждани“, добави държавният глава, посочвайки като основни приоритети пред България върховенството на закона, свободата на словото, ефективните институции и образованието.

Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМР Красимир Каракачанов коментира, че е гласувал за това в ЕП да има депутати, които защитават българските национални интереси. Според него това трябва да е приоритет, а „а не като отидеш в Европа, да се опитваш да се правиш на европеец“.

„Повече пари... И да паднат санкциите срещу Русия“

Партньорът на Каракачанов в „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров обяви три основни приоритета на партията му, ако получи представител в Европейския парламент: „Анекс към договора с Евросъюза и повече пари за България, еднакви минимални пенсии и заплати за цяла Европа и да паднат санкциите срещу Русия“.

С уточнението, че „от ’90-а година съм и участник, и наблюдател в изборите“, Сидеров изрази увереност, че и този път ще има купуване на гласове и клиентелистки вот.

„Гласувах за промяна и за справедливост, за една обединена Европа и по-социална, за това българите да имаме своето достойно място там и да бъдем равни с другите европейски народи, да не ядем второ качество храна, да получаваме европейски доходи и да имаме европейски стандарт на живот“, заяви на сво ред и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на ДПС и водач на партийната листа Мустафа Карадайъ пък обяви, че е упражнил вота си за „мир, демокрация, толерантност, за по-достоен живот на всички ни в България и на младите хора“.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който бе един от кандидатите, посветил кампанията си на борбата с „джендъра“ в Брюксел, обяви, че е гласувал „срещу политическите брокери и измамници, за правото на същия този народ повече да не бъде лъган и ограбван и за правото му да живее достойно тук и сега“.