САЩ готови да изпратят 120 хиляди военнослужещи при ескалация от страна на Иран

Доналд Тръмп.

Изпълняващият длъжността военен министър на САЩ Патрик Шанахан е представил пред президента Доналд Тръмп осъвременен военен план, в който се предвижда изпращането на до 120 хиляди военнослужещи в Близкия изток в случай, че Иран атакува американски сили или ускори работата по ядреното си въоръжение, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Ню Йорк Таймс.

Вижте също ЕС отхвърли ултиматума на Иран. САЩ не изключват военна намеса

На срещата, която неназовани източници твърдят, че се е провела в четвъртък, са присъствали също съветникът по националната сигурност на президента Джон Болтън, директорът на ЦРУ Джина Хаспел, ръководителят на Националното разузнаване Дан Коутс и председателят на Комитета на началник-щабовете Джоузеф Дънфорд. Били са изложени няколко варианта, но в крайна сметка е надделяла идеята за изпращането на 120 хиляди военнослужещи, чието разполагане може да отнеме седмици или месеци.

Вижте също Иран спира да изпълнява задълженията си по ядрената сделка

В същото време стана ясно, че по време на срещите си с европейски съюзници и представители на НАТО държавният секретар на САЩ Майк Помпео е споделил информация за "ескалиращите" заплахи от страна на Иран. Това заяви специалният представител на САЩ за Иран Брайън Хоук, цитиран от Ройтерс. Хук съобщи също, че в Брюксел Помпейо е обсъдил и атаките срещу няколко петролни танкера край бреговете на Обединените арабски емирства.

Вижте също САЩ увеличават военното си присъствие в Близкия изток заради Иран

В понеделник Помпео пристигна на извънредно посещение в Брюксел, като отложи срещата си президента на Русия Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров.