Открити са доказателства: бившият президент на Румъния Траян Бъсеску е бил от "Секуритате"

Траян Бъсеску беше президент на Румъния от 2004 до 2014 г.

Националният съвет за проучване на архивите на „Секуритате“ (CNSAS) е предал в съда документи, които уличават бившия президент на Румъния Траян Бъсеску в сътрудничество с комунистическите служби. Това разкри румънската служба на Радио Свободна Европа. Вчера CNSAS обяви, че е извършил изискваната от закона проверка на кандидатите за евродепутати и е предал в съда данни за едно лице, но без да е споменато име. Източници на Радио Свободна Европа от съвета твърдят, че става дума за бившия президент (2004-2014) Траян Бъсеску, който сега е кандидат за Европейския парламент от своята партия „Народно движение“ (ЕНП).

Проверката е открила лично досие на името на Бъсеску, което обаче било празно. На корицата бил запазен личен номер, който съвпада с личния номер, посочен в две информационни бележки, открити в други досиета. Записани били още истинското и агентурното име на сътрудника. Запазена е и част от микрофилм.

Законът в Румъния казва, че CNSAS не обявява директно принадлежност към комунистическите служби, а предава материалите в съда, който преценява дали дадено лице може да бъде обявено за сътрудник. Това вече е направено, според съобщението на Националния съвет.

Траян Бъсеску е проверяван пет пъти и нито веднъж досега CNSAS не е откривал данни за негово сътрудничество. Той е получавал сертификат за „чисто минало“ през 2002, 2004, 2006, 2009 и 2014 г.

Източниците на Радио Свободна Европа твърдят, че този път проверката е била извършена от служител на CNSAS, който преди това е работил в разузнаването (SRI). Той е извършил проверката напълно сам и в последния възможен момент е представил на колегиума на Националния съвет всички открити данни. Данните били за времето, в което Бъсеску учи във Военноморското училище в Констанца. След завършването си през 1976 г. той работи като капитан в търговския флот на Румъния.

Няколко пъти досега Бъсеску е бил обвиняван, че като морски капитан е бил сътрудник на „Секуритате“. Той винаги е отричал твърденията и ги е определял като политически атаки.