ГЕРБ и „Обединени патриоти“ разширяват обхвата на неизбежната отбрана

Разширен обхват на неизбежната отбрана предвиждат промени в Наказателния кодекс, приети единодушно на първо четене от депутатите от управляващата коалиция. Законопроекът беше внесен преди повече от година от „Обединени патриоти“ и влезе в дневния ред на НС по-малко от месец преди европейските избори.

Според законопроекта за неизбежна отбрана може да се смята нападение над всеки, който влезе „пртивозаконно“ в нечие жилище. В обхвата на действията, за които да не се носи наказателна отговорност, попада и отбраната срещу нападател, който застрашава „живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго“ в случай, че нападателите са повече от един, въоръжени са или атаката се случва „нощем“. Възможно е преди второто разглеждане на законопроекта дефиницията да бъде променена.

В действащия текст от НК е записано, че „няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище".

Искането на „Обединени патриоти“ за промяна на режима на неизбежната отбрана е от началото на 2018 г., когато темата стана особено актуална след като мъж застреля влязъл в дома му крадец в Пловдив. Първоначално случаят беше представен като неизбежна отбрана, но в хода на разследването стана ясно, че собственикът е преминал ограниченията, заложени в закона.

Тогава „патриотите“ внесоха своя законопроект, а премиерът Бойко Борисов поиска вече бившите министри на правосъдието Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев да предложат свой вариант за промени в режима за неизбежна отбрана.

Вижте също ГЕРБ ще подкрепят „прецизирана“ стратегия на ВМРО за интеграция на ромите

Не за пръв път през последните месеци ГЕРБ подкрепя предложения на коалиционния си партньор, от които по-рано се е дистанцирала. През февруари вече бившия председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията ще подкрепи „прецизирана“ форма на стратегията на ВМРО за интеграция на ромите, която предизвика обществена реакция с предложенията за безплатни аборти и трудова повинност.