Папа Франциск към българите: Заедно ще покажем желанието да следваме Господа

В Раковски вече очакват папа Франциск.

Негово светейшество папа Франциск отправя приветствие към българския народ два дни преди посещението си у нас, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от БТА.

Във видеообръщение Светият отец отбелязва великото дело на Светите братя Кирил и Методий, поставя акцент и върху предстоящата среща с Негово светейшество българския патриарх Неофит.

"Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение между всички християни", казва папата.

Your browser doesn’t support HTML5

"Тази малка, но силна общност". Католиците в очакване на Папа Франциск

Папа Франциск пристига на летище София в неделя, 5 май. След това ще има срещи с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и представители на гражданското общество и дипломатическия корпус. От 16:45 папата ще отслужи меса на площад "Княз Александър I".

В понеделник папа Франциск ще посети бежански център, а веднага след това ще гостува на католическата общност в Раковски. Следобяд светият отец се връща в София и заедно с духовни ръководители на други вероизповедания ще участва в молитва за мир на площад "Независимост" от 17:15 часа. На следващата сутрин папа Франциск отлита за Скопие.

В приветствието си към българите папа Франциск изтъква, че неговото апостолическо пътуване в България, което ще е от 5 до 7 май, ще мине под мотото "Мир на земята". Това е заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан 23-и или т.нар. Български папа - Анджело Ронкали. Той прекарва почти десет години в София като апостолически легат и установява връзки на уважение и обич с българския народ, които продължават и до днес, заявява във видеообръщението си папа Франциск.

Светият отец споделя, че идването му в България ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира.

"Защото вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато Светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе много ползотворен, който донесе много плодове и в трудните моменти на миналия век. Много пъти това бе повтаряно от Свети Йоан Павел Втори, който работи толкова много, за да може Европа да преоткрие освободителната сила на Христа и за да може да диша отново и с двата си бели дроба", посочва папа Франциск.