Министърът на правосъдието на САЩ отказа да говори пред комисия, доминирана от демократи

Министърът на правосъдието Уилям Бар

Американският министър на правосъдието, който е и главен прокурор на страната, няма да присъства на заседанието на парламентарна комисия, която ще разисква доклада на Робърт Мълър за руската намеса в изборите през 2016 г.

Министър Уилям Бар, който в сряда даде показания пред контролирана от републиканците сенатска комисия, заяви, че в четвъртък няма да се яви на заседание на долната камара на парламента, която е доминирана от демократите, поради несъгласие с формата на заседанието.

Въпреки заявлението на Бар, председателят на Правната комисия Джери Надлер увери, че заседанието ще се състои. Засега не е ясно дали на министъра ще бъде изпратена призовка или първо ще се проведат преговори за формата на предстоящите показания. Депутатите искат Бар да бъде разпитван включително и от щатни юристи на долната камара, а не само от членове на Камарата на представителите. Това е „безпрецедентно и ненужно“, заяви говорителка на министерството.

Основният спор между републиканци и демократи се отнася до това дали министър Бар е предал правилно извода от доклада на Робърт Мълър. Според този вече оповестен извод президентът Тръмп не е възпрепятствал правосъдието в хода на разследването. Спорът допълнително се изостри след като самият Робърт Мълър заяви, че резюмето на собствения му доклад, направено от министъра, „не отразява в пълнота контекста, характера и същината“ на текста.

Междувременно докладът на Мълър стана бестселър в САЩ, където книжната версия на документа досега е отбелязала над 40 000 продажби.