Великобритания осъди Асандж на 50 седмици затвор

Джулиан Асандж по време на задържането му на 11 април.

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е осъден на 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция, съобщи Асошиейтед прес.

Нарушенията датират от 2012 г., когато създателят на „Уикилийкс“ потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, с цел да избегне екстрадиция в Швеция, където трябваше да бъде разпитан заради твърдения за изнасилване и сексуално насилие от негова страна. Според защитниците му през 2012 г. Асандж е нарушил условията на гаранцията си, защото е бил „отчаян човек“, който се е страхувал да не бъде екстрадиран в САЩ. Присъдата е близка до максималната заради тежестта на извършеното от Асандж престъпление.

В четвъртък той отново ще се изправи пред съда заради искането от страна на САЩ за екстрадиция по обвинение в хакерство. Според американската прокуратура създателят на „Уикилийкс“ е влязал в заговор с бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, с цел проникване в компютърни мрежи и получаване на класифицирана информация. Обвиненията гласят също, Асандж е оказал помощ на бившия американски военнослужещ да "разбие" през март 2010 г. паролата на правителствен компютър с класифицирана информация. Евентуална присъда може да доведе до 5 години затвор.

Основателят на "Уикилийкс" бе арестуван в Лондон на 11 април, след като Еквадор отмени правото на убежище, което му бе предоставил.