Путин и Ким се срещнаха във Владивосток и обещаха по-близко сътрудничество

Ким Чен Ун и Владимир Путин се срещнаха във Владивосток

С призиви за по-близко сътрудничество между Москва и Пхенян започна срещата между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун във Владивосток, предадоха световните агенции.

Преди началото на разговорите, Владимир Путин изрази надежда посещението на Ким да помогне за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и приветства усилията за нормализиране на отношенията на Пхенян със САЩ и Южна Корея.

Вижте също "Предайте всичките си ядрени оръжия". Защо е била прекратена срещата между Тръмп и Ким

Севернокорейският лидер също изрази очакване срещата да помогне за уреждане на ситуацията и призова за задълбочаване на историческите връзки между Северна Корея и Русия, които по думите му имат дългогодишно приятелство.

Очаква се на срещата в четвъртък Путин да предложи връщането на Пхенян в шестстранните преговори за денуклеаризацията на Корейския полуостров, от които Северна Корея се оттегли през 2009 г. В тях участваха още още Южна Корея, Япония, Китай, Русия и САЩ.

Срещата на върха, която се провежда в кампуса на Далекоизточния федерален университет на остров Руски в община Владивосток, е първата на севернокорейския лидер с чуждестранен държавен глава след разговорите му през февруари в Ханой с американския президент Доналд Тръмп. Тогава те завършиха без резултат, а Тръмп обясни провала на преговорите с отказа на Пхенян да се откаже напълно от ядрената си програма и да спре да разработва балистични ракети.

Вижте също Северна Корея обмисля да прекрати преговорите за отказ от ядрените оръжия