Специален надзор на делото срещу Местан

Лютви Местан.

Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу лидера на ДОСТ Лютви Местан за катастрофата с негово участие на 14 април тази година, при която загина шестмесечно бебе. От Върховната касационна прокуратура съобщиха, че решението е взето след постъпили молби от близките на починалото дете.

Прокурори от Върховната касационна прокуратура ще наблюдават приоритетно разседването.

Сотир Цацаров е взел решението си за специален надзор по това дело след преценка, че досъдебното производство, освен с фактическа и правна сложност, е и със засилен обществен интерес, тъй като Лютви Местан е публична личност и лидер на политическа партия.

Съдът в Кърджали остави във вторник без уважение жалбата на Местан срещу наложената му парична гаранция от 10 000 лева с мотив, че на този етап от разследването има достатъчно доказателства за съпричастността му към тежката катастрофа.

Окръжният съд в Кърджали отмени наложената забрана за напускане на страната на Местан. Магистратите прецениха, че няма реална опасност той да се укрие в чужбина или да попречи на хода на воденото в момента разследване по случая.