Петролът поскъпва след като САЩ отмениха изключенията от санкциите срещу Иран

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че САЩ ще прилагат максимален натиск върху режима в Техеран, за да го накарат "да седне на масата за преговори".

САЩ обявиха, че вече няма да правят изключения от санкциите срещу Иран, наложени през 2018 г. В момента Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Турция могат да купуват петрол от Техеран без да бъдат санкционирани от Вашингтон.

Вижте също САЩ призоваха Европа да се оттегли от сделката с Иран

Това обаче ще се промени от началото на май, стана ясно от съобщение на Белия дом. „САЩ, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се споразумяха да гарантират временно, че ще задоволят световното търсене при условие, че иранският пертрол е премахнат от пазара“, пише още в изявлението на президентската администрация.

Това решение предизвика скок в цената на петрола. Суровият петрол от сорта Брент поскъпна до 74,67 долара за барел, най-високата му цена от ноември 2018 г.

САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран през май 2018 г. Според Вашингтон режимът в Техеран не е прекратил развитието на ядрената си програма, което според сделката е условие за прекратяване на международните санкции.

Тогава САЩ върнаха в сила мерките, които предвиждат запори на банкови сметки в юрисдикцията на САЩ и забрана на американски физически и юридически лица да търгуват с Иран или други държави, които купуват или продават стоки на ислямската република. Европейските държави, които са част от ядреното споразумение, се обявиха против оттеглянето на САЩ и връщането в сила на санкциите.