„Нова ИРА“ пое отговорност за убийството на журналистката Лайра Маккий

Журналистката Лайра Маккий.

Групировката „Нова ИРА“ пое отговорност за убийството на журналистката Лайра Маккий, предаде ДПА. В писмо до северноирландското издание „Айриш нюз“ групировката поднесе "дълбоки и искрени извинения" на близките и обясни смъртта на журналистката с това, че тя се е намирала "до силите на врага" в момент на организирано от бойците нападение.

Вижте също Журналистка беше убита при терористичен акт в Северна Ирландия

Миналият четвъртък Лайра Маккий бе простреляна смъртоносно в северноирландския град Лондондери по време на масови безредици. Убийстовото бе окачествено като терористичен акт от местната полиция. По време на инцидента маскирани мъже атакуваха полицейски автомобили и опожариха фургони.

Безредиците дойдоха в навечерието на Великденското въстание от 1916 г., като маскираните призоваха за отделяне от Великобритания. През 1998 г. Великобритания и Република Ирландия подписват споразумение за прекратяване на 30-годишния конфликт в Северна Ирландия, известно като „Споразумението от Велики петък“, чиято основа е дали тя да остане британска територия. В резултат на споразумението са премахнати граничните проверки по 500-километровата сухоземна граница.

От „Нова ИРА“ не признават споразумението, а от организацията се борят за обединена Ирландия.

Като част от Обединеното кралство, Северна Ирландия също ще напусне ЕС с Брекзит. Това ще създаде 500-километрова сухоземна граница с Република Ирландия, която ще остане член на ЕС.