Борисов: Ние сме наложили стандарта – виновните си подават оставката

Премиерът Бойко Борисов

Ние сме наложили стандарта - виновните си подават оставката. Така отговори министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на обвиненията в корупция на ръководителката на БСП Корнелия Нинова. Премиерът добави, че всички от ГЕРБ, които са замесени в скандала с евтините апартаменти, вече са подали оставка.

Борисов и Нинова влязоха в задочен спор в събота.

По време на представянето на листата на левицата за европейските избори Нинова заяви, че предупреждението на премиера, че се задава "пълзяща диктатура" е "безсмислица" и допълни: "Едноличната власт в България е факт, защото един човек управлява народа и неговите пари".

Вижте също Борисов привлича още малки партии към ГЕРБ срещу "пълзящата диктатура"

Борисов отговори задочно по време на отчета на инициативата на ГЕРБ "Европа в твоя дом": "Ако има автокрация как ще се съберете в Южен парк, как всички тези скандали не спират? Апартаменти, къща, тераса, сауна, баня - от сутрин до вечер?", каза той, цитиран от бТВ.

Той за пореден път намекна и за обвързаност между президента Румен Радев и БСП. "Толкова пъти не искам да ги коментирам заради стабилността и уважението между институциите, но когато върховният главнокомандващ призовава генералитета да не стои безропотно да слуша и да гледа - към какво ги предизвиква, не е ли към диктатура? Ако изкараш армията или призоваваш генералитета", попита той.

Вижте също Борисов поиска замесените в имотния скандал да се оттеглят, а Цацаров разпореди разследване

Премиерът допълни, че е бил ядосан на партията си заради скандала с имотите на нейни членове на нереално ниски цени, но формацията не бива да допуска дъжавата "да въде положена на това унижение да се върнат същите хора", визирайки БСП.

По-рано Нинова заяви, че "26 май е важен, за да свалим правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти", подкрепяни от ДПС. Нашата победа на европейските избори означава начало на промяната в България." Според нея ГЕРБ са отчуждили България от европейските ценности, от българските ценности, лишиха ни от човешкото ни достойнство

Вижте също (Не)възможно партньорство: БСП все повече се отдалечава от ПЕС и европейското си семейство

Премиерът обяви също, че за следващата година са осигурени 360 млн. лв. за увеличение на учителските заплати и може да се разчита на допълнителни средства за модернизиране на материалната база на училищата. Борисов обвърза инвестициите в образованието с това, че БСП "разчитат на къса памет и нискообразовани хора".