Пленумът на БСП бламира Нинова и избра Станишев на пето място в листата

Сергей Станишев.

Оттук нататък за резултатите от изборите носи отговорност Националният съвет, е заявила лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на НС, цитирана в съобщение на пресцентъра на БСП.

"Няколко пъти, на последните заседания на Националния съвет, очакват от мен да кажа, че поемам отговорността за тази листа и за тези избори. Щях да я нося с оставка, ако загубим, това важеше до днес, до решението на Националния съвет, което уважавам, пожелавам ви успех и съм сигурна в победата", е заявила тя, цитирана от БТА.

"Предложих пред вас листа от името на Изпълнителното бюро, Националният съвет реши друго", е отбелязала лидерът на БСП.

От пресцентъра на БСП съобщават също, че листата за европейските избори на БСП е приета със 110 гласа "за", без "против" и един "въздържал се".

Били са направени два самоотвода - на Антон Кутев и на Янаки Стоилов.

В утвърдената листа водач е Елена Йончева, втори е Петър Витанов, следван от Цветелина Пенкова и началника на кабинета на президента Иво Христов. Пети е Сергей Станишев, след него е Иван Кръстев, седма е Деница Златева, осми - Румен Гечев.

Девети в листата на БСП е Момчил Неков, десети - Велизар Енчев, следвани от Димитър Данчев, Тодор Стоилов, Валери Жаблянов, Мариела Модева, Десислав Тасков, Крум Дончев, Емил Георгиев.

Вижте също Изпълнителното бюро на БСП изхвърли Станишев от евролистата, окончателният вот предстои

В първоначалното предложение за листата името на Сергей Станишев не фигурираше, а се предвиждаше Янаки Стоилов и Деница Златева да са на второ и трето място, следвани от Иво Христов, който е от гражданската квота.

"Това, което партията и Националният съвет показаха, е съпротива срещу един едноличен маниер на налагане на нещата", коментира Станишев.