Прокуратурата не намери доказателства срещу Боил Банов за „Ларгогейт“

Боил Банов

Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу министъра на културата Боил Банов по твърденията, че е е ощетил държавата с 754 хил. лева неустойка за ремонта на Ларгото. Според държавното обвинение няма достатъчно доказателства за извършено престъпление.

Вижте също Йончева vs. Банов: корупция или "помия на посредствеността"

Прокуратурата се самосезира по случая след като депутатката от БСП Елена Йончева огласи записи на Банов, които според нея доказват участието му в корупционна схема от 2016 г. Като зам.-министър на културата Банов е предложил процедурни хватки, с които бъдат „опростени“ неустойки в размер на 754 хил. лв. на фирмата, реконструирала Ларгото в София. Причината за неустойката е забавяне на ремонта, става ясно от записите. Изпълнител е фирмата ДЗЗД „Антична Сердика”.

Вижте също Съдът отхвърли и на втора инстанция претенциите на МК за ремонта на Ларгото

Бившият министър Вежди Рашидов тогава обяви, че е завел дело за неустойките още докато е бил на предишния си пост. Междувременно фирмата изпълнител беше оправдана и на втора инстанция от съда с аргумент, че министерството първоначално е приело работата по единия етап от проекта за приключена в срок и с нужното качество.

Закъснението по другия етап пък е обяснено от ДЗЗД „Антична Сердика” с пет издадени акта на Министерството на културата за спиране на ремонтните дейности за общ период от 59 дни. Затова според съда забавянето на строителството е по „обективни причини, които не са свързани с изпълнителите“. Именно това твърдеше Елена Йончева - че Банов се е опитал да намери обективни причини за забавянето на строителството.

По-късно Йончева обяви, че БСП ще обжалва решението на спецпрокуратурата да прекрати проверката.