Учени направиха първата снимка на черна дупка

Първата снимка на черна дупка

Първата по рода си снимка на черна дупка беше показана днес едновременно в шест световни столици, предаде Ройтерс. Тя е заснета чрез телескопа Event Horizon, а представянето ѝ е част от проект, в който са участвали над 200 учени от цял свят. В продължение на две години те са събирали информация чрез телескопи, разположени в различни точки по земната повърхност.

Представеното изображение е на ярък огнен пръстен около идеално кръгла тъмна дупка. Яркият пръстен е много нагорещен газ, който пада в дупката, защото дори светлината не може да устои на гравитационната сила по ръба, обясни един от участниците в проекта - професор Хайно Фалке.

Your browser doesn’t support HTML5

Учени: видяхме това, което смятахме, че не може да се види

Черната дупка се намира на разстояние от 55 хиляди светлинни години от Земята, в галактиката М87. Експерти коментираха, че това е една от най-тежките черни дупки във Вселената. Предполага се, че тя е с маса около 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. С този първи реален образ учените ще могат да изследват по-задълбочено тези обекти, за да могат да дадат отговори на някои въпроси, като например как се образува яркият пръстен около черните дупки, както и какво се случва, когато даден обект попадне в черна дупка.