Ключов ден за Брекзит. Брюксел има думата

Тереза Мей и Доналд Туск

Европейският съвет се събира извънредно в Брюксел, за да да обсъди искането на Тереза Мей за отлагане на Брекзит до 30 юни. Британският премиер получи одобрение за това от депутатите в Камарата на общините в британския парламент. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск вече предложи удължаване на оттеглянето, което да продължи колкото е необходимо, но не повече от година.

„Такова отлагане би повишило риска от серии допълнителни отлагания и свикване на извънредни съвети, като създаде нови дати на ръба на пропастта“, отбелязва Туск, цитиран от БНР.
" Обединеното кралство ще може да напусне, веднага щом е готово, а 27-те страни-членки ще избегнат повтарянето на срещи на върха за Брекзит “, подчертава Туск в писмо до лидерите на държавите от съюза преди днешното заседание.

Вижте също Тереза Мей допусна, че Великобритания може да остане в ЕС


Лондон трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март тази година, но след като депутатите първоначално отхвърлиха предложената от Тереза Мей сделка, премиерът поиска отлагане до 12 април.

Решение дали и с колко може да бъде отложен Брекзит, ще решат лидерите на Европейския съюз. Едно от предложенията, които се очаква да се обсъждат, е за удължаване на срока с 12 месеца, но с възможност за по-ранно напускане, ако бъде договорена сделка, припомнят информационните агенции. От резултатите след разговорите в белгийската столица ще стане ясно и дали Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент, насрочени за края на месец май.

Пред Великобритания е очертан ясен избор: или да напусне със сделка ЕС, или да остане в съюза. Това заяви преди дни министър-председателят Тереза Мей.