Приятелски огън: НФСБ иска проверка на имотите на Николина Ангелкова

Николина Ангелкова и вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

НФСБ поиска главният прокурор Сотир Цацаров да провери имотите на министърката на туризма Николина Ангелкова. Това съобщи зам.-председателят на партията Борис Ячев ден след като бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов прикани премиера Бойко Борисов да провери и други министри с имоти на необичайно ниски цени, визирайки Ангелкова.

По думите на Ячев, Симеонов едва в четвъртък е научил за тази инициатива на депутатите си.

"Ние, депутатите от НФСБ, без Валери Симеонов, който впоследствие разбра за тази инициатива, се обърнахме със сигнал до главния прокурор с искане да бъде извършена проверка за това как са придобити тези имоти, дали има съответствие или несъответствие между пазарна цена и цена на придобиване и какъв е произходът на средствата за придобиване на тези имоти", каза Ячев, цитиран от агенция “Фокус“.

Вижте също Валери Симеонов подсказа на Борисов за още министри с имоти на ниски цени

Той допълни, че от НФСБ са доволни от реакцията на прокуратурата по имотните сделки на други високопоставени държавни служители.

В четвъртък лидерът на партията коалиционен партньор на ГЕРБ Валери Симеонов посъветва министър-председателя да "си огледа внимателно министрите, че и там има такива с имоти". Той не спомена имена, но уточни, че става въпрос за имот в столичния квартал „Овча Купел“, който се намира на улица "Бързарица" № 2 с големина от 142 кв. метра на цена от 61 хиляди лева.

Справка в имотните декларации на членовете на правителството показа, че става дума за Ангелкова. Според декларацията й за 2017 г. тя се е сдобила с имота през 2008 г. за 75 хил. лева, т.е. малко над 500 лева на кв. метър. За пръв път жилището е декларирано през 2012 г., когато посочената цена е 61 хил. лева. Според сайта imot.bg през 2008 г. тристайно жилище в "Овча купел" е струвало средно 90 000 евро.

Министърката на туризма заяви, че жилището е купено на етап груб строеж, а разминаването в цените обясни с техническа грешка. Парите за сделката са дарени от родителите на Ангелкова, заяви самата тя. "Мога да докажа всеки един лев, който съм похарчила. Всеки един лев е с доказан произход, с платени данъци."

Ангелкова потърси лично отношение в думите на Валери Симеонов. „Нещата са прекалено лични и искам да задам въпрос какъв е този личен интерес и каква е тази фиксация.“