Брюксел към Румъния: Не пречете на Кьовеши да се състезава за европейски главен прокурор

Лаура Кьовеши.

Лаура Кьовеши трябва да може да участва безпрепятствено в процедурата по избор на европейски главен прокурор. За това призова Европейската комисия в петък след като по-рано стана ясно, че Кьовеши е получила забрана да напуска Румъния за 60 дни и да говори пред медиите за повдигнатите й обвинения за злоупотреба с власт и приемане на подкуп от Румънската следствена агенция.

Вижте също Кьовеши със забрана да напуска Румъния и да говори пред медиите

„Всички кандидати за европейски главен прокурор трябва да бъдат третирани справедливо по време на прцоеса по избор“, заяви говорителят на Евопейската комисия Маргаритис Схинас.

„Призоваваме румънското правителство и румънските власти да се съобразяват с принципа за сътрудничество, заложен в договора [за ЕС] включително и що се отнася до процедурата за избор на европейски главен прокурор.“

Лаура Кьовеши е кандидатът на Европейския парламент за новия пост на европейски главен прокурор. Съветът на ЕС предпочете французина Жан-Франсоа Бонер. В момента се провеждат неофициални преговори между двете институции, които трябва да определят кой ще е първият главен прокурор на ЕС.

Малко след като стана ясно, че Кьовеши е кандидат за поста, Румънската следствена агенция започна разследване срещу нея за злоупотреба със служебно положение и приемане на подкуп. Тя отрича обвиненията.