Какво искат тези деца пред кметството?

Протестът на децата се проведе пред Столичната община.

Те носят плакати, които сами са изработили. Не протестират срещу никого и не членуват в политическа партия, защото са само ученици.

Каузата им е планетата и настояват политиците да предприемат действия за ограничаване на замърсяването и климатичните промени. “Всички сме съпричастни с това, което се случва около нас и само седейки вкъщи, с нищо няма да помогнем, споделя деветокласничката Селма.

"Защо да учим без бъдеще?"

Някои от тях са излезли от час, за да се включат в протеста. Пред сградата на Столичната община, където в петък се проведе демонстрацията, децата поискаха това, което според тях липсва за ограничаване на глобалното затопляне - действия. “Трябват адекватни мерки, които да спрат тези процеси” казва Селма. “В училище дори не ни учат за климатичните промени. Случвало се е да чуваме, че това е измислица”.

"Проблемът засяга всички"

Сред събралите се е и деветокласникът Виктор, според когото “всички трябва да ни е грижа за този проблем, защото засяга всички ни. Ако не се разреши, всички ще загубим накрая”. Посланието им е насочено към хората, от които зависи това часовникът, отброяващ времето до деня на изчерпване на природните ресурси, да бъде забавен.

Протестът в София е вдъхновен от 16-годишната шведка Грета Тюнберг. Тя протестира всеки петък в продължение на месеци пред шведския парламент. Хиляди вече я последваха. Подобни младежки протести има в близо 40 държави, а броят на участващите ученици продължава да нараства по целия свят.

Your browser doesn’t support HTML5

Ученици на протест: Няма план Б за планетата