Бойко Атанасов е избран за председател на Комисията за финансов надзор

Новият председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов.

Парламентът избра Бойко Атанасов за нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН). В гласуването участваха 134 народни представители и всички бяха „за“ предложението.

Атанасов беше единствен кандидат за поста и бе издигнат от група народни представители, сред които бе и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Досега Атанасов беше заместник-председател на КФН, но след като бе избран начело на комисията, той подаде оставка като заместник и депутатите я гласуваха.

Според доклада на Комисията по бюджет и финанси към НС Атанасов има 20-годишен опит в сферата на публичните финанси, като притежава и необходимото образование и публична репутация да заеме длъжността. При изслушването си пред комисията Атанасов е посочил трите основни цели пред себе си като шеф на КФН: създаване на стабилен екип от професионалисти, изграждане на прозрачна и навременна комуникация с обществото и осъществяване на стриктен надзор над лицата, които работят в сферата на застраховането, пенсионните фондове и капиталовите пазари.

Бойко Атанасов е дългогодишен данъчен служител. Между 2013 г. и 2017 г. е изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. Той е назначен на поста от тогавашния служебен премиер Марин Райков. Запазва поста си по време на правителството на Пламен Орешарски и второто правителство на Бойко Борисов. За пет месеца през 2017 г. е зам.-министър на финансите.

До назначението на Атанасов се стигна, след като предишният председател Карина Караиванова стана представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие след предложение от Министерски съвет. През миналата година комисията понесе критики, заради скандалите с фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“. Тогава се наложи всички клиенти на компанията да платят допълнително за нови застраховки „Гражданска отговорност“ на други фирми. Оставка тогава подаде зам.-председателят Ралица Агайн.