След провала на преговорите със САЩ: Северна Корея възстановява ракетен полигон

Полигонът Тончан Ри е използван за изстрелване на сателити и тестове на двигатели.

Северна Корея възстановява ракетен полигон, който се е задължила да разруши. Това разкриват сателитни снимки, разпространени от американски неправителствени организации, съобщава Би Би Си. Информацията е потвърдена от южнокорейското разузнаване.

За подновяването на работата по полигона се съобщава дни след провала на преговорите между САЩ и Северна Корея. Срещата на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Ханой завърши по-рано от очакваното и без предвидената заключителна декларация, която трябваше да очертае стъпките за ядрено разоръжанане на Корейския полуостров.

Вижте също Срещата между Тръмп и Ким приключи без ядрено споразумение

Работата по разрушаването на полигона Тончан Ри започна миналата година, но беше прекратена след като преговорите със САЩ влязоха в задънена улица, допълва Би Би Си. Сега са започнали работи по възстановяването на вече демонтираните части.

Полигонът Тончан Ри е бил ползван за изстрелване на сателити и тестове на двигатели, но никога за балистични ракети. Въпреки това се смята за заплаха, защото тестваните там двигатели се използват в балистични ракени, които могат да достигнат територия на САЩ, пише още Би Би Си.

Вижте също Помпео: Северна Корея поиска отмяна на санкциите, но не предложи достатъчно в замяна