Снимачната площадка на света

Форест Гъмп пойнт, Юта. Долината на паметниците, Monument Valley. Разположена е точно на границата между щатите Юта и Аризона и е собственост на народа Навахо. Името Форест Гъмп пойнт е относително ново. Това е мястото, на което Том Ханкс, главният герой в едноименния филм, завършва пешеходното си пътешествие през Америка.

Каньонът Брайс на лунна светлина, която подчертава розовия цвят на причудливите скални форми, резултат от милиони години ерозия.

Забриски Пойнт, Калифорния. Може би най-култовата локация в Долината на смъртта в Калифорния. Забриски пойнт носи името на директора на Тихоокеанската компания за добив на боракс от началото на ХХ в. Става световно известна в края на 1960-те поради едноименния филм на Микеланджело Антониони.

Близо до Голдфийлд, Невада, се намира Международната гора от автомобили, която е ланд арт творба на местен художник, активен през 70-те години. Няколко дузини леки коли и даже цял училищен автобус стърчат полузаровени в земята като символ на упадъка на една от най-големите американски индустрии през ХХ в.

Църква в Бийти, Невада. В градчетата на Американския Югозапад, разстоянието между които понякога е стотици мили, обикновено живеят не повече от 150-200 души, но в много от тях могат да бъдат видени църкви от поне дузина християнски деноминации.

Гробище в Тонопа, Невада. Намира се до леко зловещия мотел "Клоун" и е като учебник по история - не само за централна Невада, но и за целия Югозапад. Около 30 процента от неговите "клиенти" са умрели от огнестрелно оръжие, а един шериф е бил застрелян защото се опитал да предпази... пианиста в местния бар, който от своя страна бил заплашван от пиян посетител.

Долината на паметниците или Монюмънт вали - снимачна локация на стотици уестърни с Джон Форд, Джон Уейн и много други. Американското кино не би било същото без Монюмънт вали, особено след "Волния ездач" (1969), в който звездите са Питър Фонда, Джак Никълсън и Денис Хопър.

Антони Георгиев - фотограф, журналист и писател, който с еднаква лекота живее и работи в България, Дания, Великобритания, Германия, Чехия и САЩ. Тук е заснет с един от експонатите на изложбата "Граници: Фотография от американския югозапад".

Момент от подготвянето на изложбата в зала "Средец" на Министерството на културата, бул. "Александър Стамболийски" 17.