Кьовеши: Ще се боря за независима европейска прокуратура, в която хората да вярват

Властите в Румъния се опитаха да саботират изслушването на Кьовеши в комисия на ЕП, но тя все пак излетя за Брюксел.

„Ще се боря за създаването на независима институция, на която европейските граждани вярват и която защитава финансовите интереси на Европейския съюз.“ Такава цел си поставя Лаура Кьовеши, която се кандидатира за европейски главен прокурор.

В своето мотивационно писмо, с което „Свободна Европа“ разполага, Кьовеши обещава и да работи за установяване на върховенството на закона в страните от ЕС в рамките на правомощията си.

Лаура Кьовеши е смятана за фаворит в процедурата по избор на европейски главен прокурор. Освен нея за поста се борят Жан-Франсоа Бонер от Франция и Андрес Ритер от Германия.

Кой я подкрепя и кой е против

Кьовеши получи подкрепата на трите най-големи групи в Европейския парламент – Европейската народна партия, Алиансът на либералите и Деморкатите за Европа и Европейските социалисти и демократи. Зад нея застанаха също Франция и Германия, въпреки че имат свои представители в надпреварата.

Вижте също Съветът на ЕС не подкрепи Кьовеши за европейски главен прокурор. Предстои вот в ЕП

Румъния за сметка на това се опита да саботира кандидатурата ѝ като започна разследване срещу нея по жалба на бизнесмен, който твърди, че тя е поискала от него подкуп.

Коя е Лаура Кьовеши?

Лаура Кьовеши оглавяваше Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния в периода 2013 – 2018 г., когато беше отстранена от управляващите. Преди това тя е работила като главен прокурор на Румъния в продължение на шест години.

Стажът й като прокурор е 23 години, става ясно от автобиографията ѝ.

Като ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията, Кьовеши постига забележителни резултати в борбата с корупцията, отбелязват редица международни организции. Дирекцията е хвалена в докладите за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка, който е в сила за България и Румъния от влизането ни в ЕС през 2007 г.

Вижте също "Срамота е". Как Румъния опитва да спре избора на Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Повигнати са обвинения на над 1000 души на публични длъжности всяка година включително 14 бивши министри, 39 депутати, четирима сенатори, един евродепута и 237 кметове. В над 90% от случаите се е стигало до осъдителна присъда. В над 1000 случая става дума за злоупотреби с европейски фондове.

Какво ще прави европейската прокуратура?

Европейската прокуратура беше формално създадена през 2018 г. Решението за по-тясно сътрудничество с цел по-ефективна борба с измамите в ЕС беше взето от 16 държави още през април 2017 г. и тогава те се споразумяха за създаване на институцията Европейска прокуратура. В момента 22 държави от ЕС участват в инициативата.

След като започне да функционира, Европейската прокуратура ще провежда разследвания и наказателни преследвания на престъпления, засягащи бюджета на ЕС, например измами, корупция, изпиране на пари и трансгранични измами с ДДС.

Европейската прокуратура ще се състои от европейски главен прокурор, който ще отговаря за управлението на Европейската прокуратура и за организацията на колегия от прокурори, отговарящи за вземането на решения по стратегически въпроси.

На оперативно равнище институцията ще действа чрез европейски делегирани прокурори, отговарящи за провеждането на наказателни разследвания и преследвания. Всяка държава трябва да излъчи по трима представители.

Очаква се Европейската прокуратура да започне работата си до края на 2020 г.