БСП напуска парламента от понеделник

Националният съвет на социалистическата партия пoдкрепи предложението на лидерката Корнелия Нинова.

Всички депутати от БСП напускат Народното събрание и спират да участват в работата му от понеделник. Това реши Националният съвет на социалистическата партия по предложение на лидерката Корнелия Нинова, съобщи БТА.

БСП ще постави условия към управляващото мнозинство - избор на нова Централна избирателна комисия, отмяна на гласуваните в четвъртък вечер промени в Избирателния кодекс и връщане на прага на преференцията на равнището ѝ преди промените. Ще бъде поискано също подновяване на дебата за машинното гласуване.

Вижте също Управление с любезното съдействие на БСП и ДПС

​По думите на Корнелия Нинова законодателният орган се ползва с 8% доверие и вместо там да се правят истинските закони, се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси. Нинова повтори, че управляващата коалиция всъщност се състои от ГЕРБ, ДПС и „Обединените патриоти“, доказателство за което според нея е изказването на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в събота.

В ефира на Нова телевизия той заяви, че вдигането на прага на преференциите е било неизбежен компромис за спасяване на работата на 44-тото Народно събрание. Предложението за изменения на Изборния кодекс, които на практика обезсмислят преференциалния вот, беше внесено от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Вижте също Цветанов: Вдигането на прага на преференциите бе неизбежно за спасяване на 44-тото НС